NabLabs_vesi2.jpg

Mikrobiologinen analytiikka

Mikroskooppisia eliöitä on kaikkialla elinympäristössämme. 

Mikrobiologian laboratoriossa tukitaan bakteereita, homeita ja hiivoja mm. vesistä, elintarvikkeista ja erilaisista materiaaleista. Juoma- ja uimaveden soveltuvuutta tarkoitukseensa selvitetään analysoimalla niistä hygieniaindikaattoreita. Hygieniaindikaattorit eivät aiheuta tauteja, mutta kertovat siitä, että veteen on joutunut esimerkiksi ulostetta, jolloin saastutuksen syy pitää selvittää. Elintarvikkeista, komposteista ja tuotantoeläinten ulosteista määritetään myös taudinaiheuttajia kuten salmonellabakteereita. Ruokamyrkytysbakteerien analysointi kuuluu myös laboratorion valikoimaan. Homeita ja hiivoja tutkitaan elintarvikkeiden ohella erityisesti rakennusmateriaaleista, kun niissä epäillään kosteusvauriota.

Mikrobien tutkiminen perustuu siihen, että niiden annetaan lisääntyä sopivissa ravinnekoostumuksissa, elatusaineissa. Useiden solujakaantumisien seurauksena silmille näkymättömät mikrobisolut kehittävät silmin havaittavan kasvuston, jonka määrästä ja laadusta voidaan tehdä päätelmiä tutkitun kohteen hygieenisestä tasosta tai riskistä sairastuttaa käyttäjänsä.

 

YmpäristölaboratorioVesianalytiikkaAlkuaineanalytiikkaOrgaaninen analytiikkaMikrobiologinen analytiikkaYmpäristötutkimuspalvelutIlmatutkimuspalvelutMetsäteollisuuspalvelutKemianteollisuuden palvelutPalveluverkosto